Υπογονιμότητα-IVF

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση,  μπροστά σε με μια αυξανόμενη ανάγκη καλείται να δώσει λύσεις σε ζητήματα υπογονιμότητας. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί. Εντούτοις, οι εξελίξεις στην ενδοκρινολογία, την μοριακή βιολογία και η πρόοδος στις τεχνικές, έχουν οδηγήσει σε λύσεις που δημιουργούν ένα νέο ιατρό-βιολογικό πεδίο εφαρμογής που αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Παρόλο που τα προγράμματα βελτιώνονται συνεχώς και νέες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται όπως επίσης και για τα ποσοστά επιτυχίας.
Fertility

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ESHRE) το 2012 ανακοινώθηκε ότι πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλον τον κόσμο χάρη στις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια παρεμβάσεις τεχνητής γονιμοποίησης (συμπεριλαμβανομένης και της σπερματέγχυσης) πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο – το 1/3 στην Ευρώπη. Ενώ το ποσοστό επιτυχίας ενός κύκλου IVF κυμαίνεται στο 32%.

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά ο βελονισμός. Η δημοτικότητά του οφείλεται στα ευνοϊκά θεραπευτικά αποτελέσματα, τη μη φαρμακευτική δράση του και την έλλειψη παρενεργειών.
Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του βελονισμού σε πρωτόκολλα που βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων της ιατρικής επιστήμης (IVF/ ICSI) και τα οφέλη είναι σημαντικά σε πολλαπλά επίπεδα.

Στο 15ο Παγκόσμιο συνέδριο ιατρικού βελονισμού στην Αθήνα (ICMART 2012) αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή βελονισμού σε προβλήματα υπογονιμότητας και τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό. Τα συμπεράσματα μπορείτε να δείτε στο κείμενο που ακολουθεί: Βελονισμός & Γονιμότητα

Comments are closed.