Ινομυαλγία

Ένα όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμο σύνδρομο κεντρικής ευαισθητοποίησης. Χαρακτηρίζεται από ευρεία εξάπλωση μυοσκελετικών πόνων στο σώμα, με ευαισθησία στη πίεση σε μαλακούς ιστούς (σύνδεσμοι, αρθρώσεις, μύες), αίσθημα κόπωσης, διαταραχές στον ύπνο και επηρεασμένο συναίσθημα. Τα συμπτώματα εμφανίζουν χρονιότητα, μπορεί να επιμένουν για μήνες και να επανέρχονται κατά περιόδους για έτη. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1,5 έως 4% του πληθυσμού από το οποίο το 80% είναι γυναίκες. (Pain: 153 (2012) 1495-1503).

Η αιτία της ινομυαλγίας (ιδιοπαθές σύνδρομο πόνου) δεν είναι γνωστή, πιθανώς όμως εμπλέκονται περισσότεροι αιτιολογικοί παράγοντες (γενετικοί, περιβαλλοντικοί). Πολλοί ασθενείς συνδέουν την έναρξη του συνδρόμου με κάποιο στρεσογόνο ή τραυματικό γεγονός, από την άλλη ένας μεγάλος αριθμός ερευνών καταδεικνύουν τη συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος στην παθοφυσιολογία του συνδρόμου (νευροαπεικονιστικά ευρήματα μεταβολής της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλαγές στη δομή, τον φαινότυπο, την βιοχημεία των νευρώνων και την συγκέντρωση νευροδιαβιβαστικών ουσιών). Τα τελευταία χρόνια η ινομυαλγία θεωρείται ως μια λειτουργική διαταραχή, όπου οι νευρώνες βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιεγερσιμότητας.

Η θεραπευτική προσέγγιση που συστήνεται είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει: ενημέρωση και εκπαίδευση  του ασθενούς, φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά (SSRIs, SNRIs) και αντιεπιληπτικά, σωματική άσκηση, χειρομαλάξεις, τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες, την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Επίσης έχει αναγνωριστεί η ευεργετική συνεργική δράση του βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.

 Fibromyalgia chartΤα διαγνωστικά κριτήρια για την Ινομυαλγία σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (2010)

Comments are closed.