Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Carpal tunnel SyndromeH επώδυνη περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού. Η αυξημένη πίεση μέσα στο ανένδοτο καρπιαίο κανάλι οδηγεί σε συμπτωματολογία από το μέσο νεύρο. Παρουσιάζεται στο 1,5 έως 5% του γενικού πληθυσμού (προσβάλλει τις γυναίκες σε τριπλάσιο βαθμό), αποτελεί δε το πιο συχνό (90%) από όλα τα παγιδευτικά σύνδρομα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων όπως:

 • Μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή και καψίματος στην περιοχή κατανομής των αισθητικών κλάδων του μέσου νεύρου (αντίχειρας, δείκτης, μέσος και κερκιδική πλευρά του παράμεσου δακτύλου)
 • Αμβλύς πόνος στο χέρι που μπορεί να εξαπλώνεται από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα ή και τον ώμο
 • Λειτουργικός περιορισμός (αδυναμία, δυσκολία σχηματισμού γροθιάς, ελάττωση της δύναμης σύσφιξης) στο προσβεβλημένο χέρι
 • Διαταραχές αισθητικότητας με πιο συχνή την παραισθησία (αυτόματη υποκειμενική αντίληψη ενόχλησης) και την απώλεια αίσθησης στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου
 • Αίσθημα κρύων δακτύλων και πρηξίματος στο χέρι
 • Το τίναγμα του χεριού, που πολλές φορές ανακουφίζει τον ασθενή
 • Ατροφία των μυών στο θέναρ

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται ή επιτείνονται τη νύχτα (πολλές φορές ξυπνούν τον ασθενή)

Η παθοφυσιολογία του συνδρόμου συνδέεται με μηχανική καταπόνηση και ισχαιμία του νεύρου λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης (συμπίεση των vasa vasorum), τα οποία οδηγούν σε βλάβη (απομυελίνωση) του μέσου νεύρου.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης ΣΚΣ αφορά έναν συνδυασμό κλινικών καταστάσεων:

 • Ανατομικές ανωμαλίες στο καρπιαίο κανάλι
 • Μηχανικό τραυματισμό (αυξημένη πίεση από επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού)
 • Φλεγμονώδεις αιτίες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδες), που οδηγούν σε οίδημα και αύξηση της πίεσης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα
 • Η χρόνια συμπίεση των δομών προκαλεί αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού και συμφύσεις που οδηγούν σε παρεμπόδιση της ομαλής κίνησης των τενόντων μέσα στο καρπιαίο κανάλι
 • Μεταβολικοί παράγοντες (υποθυρεοειδισμός, αμυλοείδωση, εμμηνόπαυση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια)
 • Νευροπάθεια σχετιζόμενη με σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη (το 50% των εγκύων αναφέρουν συμπτώματα ΣΚΣ τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μετά τον τοκετό)

Η διαγνωστική διερεύνηση του συνδρόμου βασίζεται: στο ιστορικό (έναρξη, εξάπλωση του πόνου, νυχτερινές παραισθησίες), στην κλινική εξέταση (αισθητικότητα, μυϊκή ισχύς, ατροφία μυών στο θέναρ, Phalen test) και στη μελέτη ηλεκτρικής αγωγιμότητας (ηλεκτρομυογράφημα, νευρογράφημα) των άνω άκρων. Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας του καρπού και η χρήση υπερήχων παραμένει πολύτιμη βοήθεια σε ειδικές ή αδιευκρίνιστες περιπτώσεις.

Η φυσική πορεία της νόσου παρουσιάζει διακυμάνσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται με το χρόνο ή να υποχωρούν και να υποτροπιάζουν κατά διαστήματα. Από την άλλη το 1/3 των ασθενών αναφέρουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων χωρίς καμία θεραπεία μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Οι συντηρητικές θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι υπό αξιολόγηση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, τη χρήση νάρθηκα καρπού, την τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών, τη θεραπεία με υπερήχους μέχρι τις ασκήσεις διάτασης του καρπού και το βελονισμό. Με τη συντηρητική αντιμετώπιση τα 2/3 των ασθενών αναφέρουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τουλάχιστον για ένα έτος.
Από την άλλη, η χειρουργική αντιμετώπιση (διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου με ανοιχτή μέθοδο ή ενδοσκοπική προσπέλαση) θεωρείται οριστική λύση (στα 3/4 των ασθενών), ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται μακράς διάρκειας αποκατάσταση.

Αντιμετώπιση με βελονισμό του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Παρόλο που υπάρχουσες αναλύσεις καταλήγουν στο ότι οι ενδείξεις δεν είναι επαρκείς, οι τελευταίες μελέτες συνηγορούν για την αξία του βελονισμού στη μείωση των συμπτωμάτων (R. Schulman 2008, C.P. Yang 2009, W. Kumnerddee 2010, V. Napadow 2010, Sim 2011, A. Moghtaderi 2011) και υποστηρίζουν την ένταξη του βελονισμού/ηλεκτροβελονισμού σε πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
Η αντιμετώπιση με βελονισμό σε ελαφριάς έως μέσης βαρύτητας περιστατικά ΣΚΣ, αποδεικνύεται (ηλεκτροδιαγνωστικά και κλινικά) το ίδιο αποτελεσματική με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών από το στόμα (C.P. Yang et al. The Clinical Journal of Pain. Vol.25(4) May 2009). Εκτιμάται ότι 8 συνεδρίες βελονισμού διάρκειας 30 λεπτών έκαστη σε διάστημα 4 εβδομάδων αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση για βελτίωση των συμπτωμάτων στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι οδηγίες (2010) της Αμερικανικής ακαδημίας ορθοπεδικής χειρουργικής (AAOS) για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Ερωτηματολόγιο (Boston CTQ) για την παρακολούθηση ασθενών με ΣΚΣ

Comments are closed.