Βελονισμός

Yin Yang - AcupunctureΟ βελονισμός ως θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί μέρος της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM). Στην πορεία του χρόνου έχει υποστεί τη ζύμωση διαφόρων πολιτισμικών επιδράσεων. Ιστορικά εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Φορμόζα (Taiwan) και σταδιακά σε όλη την Ασία. Αργότερα, από τα μέσα του 20ου αιώνα, έγινε γνωστός στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ τη δεκαετία του ’70 Έλληνες ιατροί άρχισαν να ενδιαφέρονται και να γνωρίζουν τον βελονισμό εφαρμόζοντάς τον και στη χώρα μας.

Ο βιο-ιατρικός βελονισμός αποτελεί εξέλιξη της εφαρμογής του και διαφοροποιείται γιατί ακολουθεί μια ορθόδοξη ‘‘δυτικού’’ τύπου διαγνωστική προσέγγιση που εφαρμόζει τις αρχές της ιατρικής επιστήμης.

Ο βελονισμός είναι μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές, επιβίωσε χιλιάδες χρόνια και συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι τις μέρες μας. Έχει να προσφέρει θεραπευτικές λύσεις σε πολλές νοσογόνες καταστάσεις και αξίζει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας. Είναι αναγκαίο όμως να κριθεί ως μέθοδος από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και όχι ως θεωρητική σύλληψη που δεν ταιριάζει στο μοντέλο της σύγχρονης ιατρικής.

Σύγχρονες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός με την κλασική φαρμακευτική αντιμετώπιση σε παθήσεις όπως η ημικρανία, η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα γονάτων. Σήμερα η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το θέμα του βελονισμού και γίνεται προσπάθεια τεκμηρίωσης μέσα από πλήθος συγκριτικών μελετών. Ήδη στον ιατρικό τύπο και στο διαδίκτυο, βρίσκει κανείς πληθώρα δημοσιευμάτων με θέμα τον βελονισμό.

Γενικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο βελονισμός είναι μια συμπληρωματική (και όχι εναλλακτική) μέθοδος θεραπείας όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με τις ενδείξεις. Αποτελεί ένα θεραπευτικό μέσο δίπλα στα άλλα και μια λογική πρόταση για ασθενείς που συμφωνούν και δέχονται τον τρόπο του.

Comments are closed.