Αναγνώριση βελονισμού

acupunctureΣτις μέρες μας ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Ένας μεγάλος αριθμός ιατρών στην Ασία (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ) αλλά και στη Δύση (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) εφαρμόζουν τον βελονισμό είτε σύμφωνα με την πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής Ιατρικής (TCM), είτε ακολουθώντας τα σύγχρονα δεδομένα και γνώσεις της νευροανατομίας και φυσιολογίας (Ιατρικός-βελονισμός).

Από το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει αναγνωρίσει τον βελονισμό ως θεραπευτική μέθοδο με πλήθος ενδείξεων. Οργανισμοί όπως το NIH (National Institutes of Health) της Αμερικής και η IASP (International Association for the Study of Pain) αποδέχονται τον βελονισμό ως θεραπευτική πρακτική. Επιπλέον, το 2010 η UNESCO (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) συμπεριέλαβε τον βελονισμό στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η αποδοχή του βελονισμού από την ιατρική κοινότητα και η ανάγκη για εκπαίδευση στη μέθοδο, είχε ως αποτέλεσμα:
Στις ΗΠΑ τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (Columbia, Cornell, Yale, Harvard, Johns Hopkins, Mayo, Tufts, Maryland, Chicago, UCLA, Stanford) έχουν εντάξει τον βελονισμό σε μαθήματα για τους φοιτητές της ιατρικής και οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα για ιατρούς.
Ομοίως έχουν πράξει οι πανεπιστημιακές κοινότητες στην Ευρώπη (Nantes, Berlin, Duisburg-Essen, Rostock, Munich, Vienna, Innsbruck, Graz, Pécs, Bologna, Sapienza-Rome, Florence, Padova, Pavia, Milan, Sofia, Zürich, Bern, Stockholm, Tromsø, Kingston, Oxford Brookes, Coventry, Westminster, Southampton, Exeter, Sheffield).

Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας (574/Α4/1191/21-2-1980 & Υ7/οικ./4270/25-6-1996) “…δέχεται τον Βελονισμό ως μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από Ιατρούς’’. Συμπληρώνει δε ότι “…η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από Ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην Βελονοθεραπεία…’’.
Η τελευταία αναγνώριση της μεθόδου στην Ελλάδα (Ιούνιος 2011) έρχεται από την ονοματολογία και κωδικοποίηση των Ιατρικών Πράξεων του Υπουργείου Υγείας, όπου κάτω από τους κωδικούς: A403799.37 & I215059, I215061, I215065, I215067, ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός αναγνωρίζονται ως Ιατρική Πράξη.
(http://www.yyka.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/articles/ken-eswteriko/713-kwdikopoihseis).

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει εμπειρία πάνω από 35 χρόνια στην εφαρμογή του βελονισμού και υπολογίζεται ότι έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση στη μέθοδο περισσότεροι από 1.500 ιατροί. Ακόμη στις ιατρικές σχολές της χώρας εκπονούνται ερευνητικά πρωτόκολλα, διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακά προγράμματα που υιοθετούν και εφαρμόζουν τον βελονισμό.
Επίσης αρκετά ιατρεία πόνου των κρατικών νοσοκομείων (Αρεταίειο, Σισμανόγλειο, Κρατικό Νίκαιας, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ελπίς, ΓΝΑ.΄΄Γεννηματάς΄΄, Κ.Α.Τ. στην Αθήνα, ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, ΠΕΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο), αλλά και ιδιωτικά ιατρεία χρησιμοποιούν τον βελονισμό και τον ηλεκτροβελονισμό στη θεραπευτική πρακτική.
Τέλος, ασφαλιστικοί φορείς όπως: το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των Δημοσιογράφων (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Interamerican με το MEDISYSTEM και η Alico με το Benefit Club αναγνωρίζουν τον βελονισμό ως ιατρική πράξη και τον καλύπτουν ασφαλιστικά.

Η ιατρική δεν κρίνεται μόνο από το εθνικό σύστημα υγείας και τους ιατρούς που την υπηρετούν, αλλά και από τους αρρώστους που καταφεύγουν σ’ αυτήν και ζητούν τη βοήθειά της (4-10% των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών προσφεύγουν στον βελονισμό για την επίλυση προβλημάτων υγείας). Η ζήτηση για βελονισμό από τους ίδιους τους ασθενείς επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του. Παράλληλα, δημιουργεί πίεση στην ιατρική κοινότητα για επιστημονική τεκμηρίωση μέσα από σύγχρονες συγκριτικές μελέτες καθώς και την ανάγκη για διασφάλιση των ασθενών που επιλέγουν αυτήν τη μέθοδο. Η Πολιτεία και οι θεσμικοί φορείς (ιατρικοί σύλλογοι) θα πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα θεωρώντας τον βελονισμό ως μια εξειδίκευση στα πλαίσια της ιατρικής επιστήμης.

Comments are closed.