Εφαρμογή βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μία ασφαλής μέθοδος όταν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές.  Η συγκατάθεση του ασθενούς προ-απαιτείται όπως για κάθε ιατρική πράξη.

Χρησιμοποιούνται μιας χρήσης, ειδικές πολύ λεπτές βελόνες (διάμετρος μερικά δέκατα του χιλιοστού), συνήθως από ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι, ενώ κατά την εφαρμογή του βελονισμού δεν γίνεται έγχυση καμίας φαρμακευτικής ουσίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η εισαγωγή της βελόνας από κάποιον πεπειραμένο θεραπευτή γίνεται χωρίς σημαντική όχληση του ασθενούς, μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι περισσότεροι χαλαρώνουν αρκετά και πολλοί κοιμούνται.

Για τη θεραπεία επιλέγονται κάποια σημεία σύμφωνα με τα συμπτώματα και τις ανάγκες του ασθενούς και μερικές βελόνες (συνήθως από 4 μέχρι 20) εισέρχονται με ανώδυνη τεχνική κάτω από το δέρμα (υποδορίως) ή μέσα στη μάζα του μυός. Οι βελόνες αφήνονται στο σημείο να δράσουν για 15-30 λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια αφαιρούνται και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Η συχνότητα εφαρμογής βελονισμού μια φορά την εβδομάδα είναι ο ελάχιστος ρυθμός για κάποια θεραπεία, ενώ πιο συχνή εφαρμογή συνεδριών μπορεί να γίνεται μέρα παρά μέρα.  Ο ιδανικός ρυθμός εξαρτάται από τη φύση και τη χρονιότητα της νόσου, όπως και από το δυναμικό που μπορεί να κινητοποιήσει ο ασθενής για την ομοιόσταση του οργανισμού.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 6 έως 12 συνεδρίες ανάλογα με την παθολογία και την απάντηση του οργανισμού. Κάποιες φορές ο ασθενής λίγο μετά την συνεδρία ή και την επόμενη ημέρα παρατηρεί ότι τα συμπτώματα που τον απασχολούσαν είναι πιο ανεκτά και αισθάνεται καλύτερα, άλλες φορές αναφέρει κλινική βελτίωση μετά την 4η ή 5η συνεδρία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα σταδιακά βελτιώνονται (αθροιστική δράση), ενώ το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα από τον βελονισμό μπορεί να το αναμένει κανείς μέχρι και ένα μήνα μετά το πέρας του θεραπευτικού κύκλου.

Ο βελονισμός περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές. Εκτός της εισαγωγής βελονών στο σώμα (κλασικός σώματο-βελονισμός), υπάρχει ο ωτοβελονισμός (εφαρμογή βελονών στο αυτί) και ο κρανιοβελονισμός (Yamamoto). Ακόμη βελονισμός μπορεί να εφαρμόζεται: μέσω εφαρμογής θερμότητας με καύση μόξας (moxibustion), διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε κάποιες από τις βελόνες (ηλεκτροβελονισμός), εστιάζοντας τη δέσμη μιας ακτίνας laser σε σημεία βελονισμού (Laser-βελονισμός), τοποθετώντας ημιμόνιμα αυτοκόλλητα βελονάκια που παραμένουν στην θέση τους για μακρύ χρονικό διάστημα (staple puncture), ενώ η λιγότερο επεμβατική μέθοδος είναι η εφαρμογή πίεσης με τα δάκτυλα στα σημεία που μας ενδιαφέρουν (acupressure).

Comments are closed.